سازمان خواربار و کشاورزی ملل متحد (FAO) و سازمان بهداشت جهانی (WHO) از کشورها خواستهاند تا استانداردهای بینالمللی ایمنی و کیفیت مواد غذایی را برای حفاظت از سلامت و تجارت مواد غذایی اعمال کنند. استانداردهای واضح، مبتنی بر علم و شناخته شده در جهان، به بازگرداندن اعتماد مصرف کننده کمک میکند.
از آن جایی که حمل و نقل مواد غذایی (از جمله مواد اولیه، خوراک دام و… ) همواره جهانیتر میشود، حل مشکلات ایمنی مواد غذایی توسط یه کشور بدون همکاری بینالمللی و یک استراتژی تلفیقی دشوارتر میشود.
دکتر گرو هارلم براندتلند (Dr Gro Harlem Brundtland)، مدیر کل وقت سازمان جهانی بهداشت در سخنرانی افتتاحیه خود در نشست کمیسیون Codex Alimentarius در ژنو گفت: “در دنیای جهانی شده، همه ما در یک دریای میکروبی شنا میکنیم”.
کمیسیون Codex Alimentarius بالاترین نهاد بین المللی در زمینه استانداردهای کیفیت و ایمنی مواد غذایی است. این کمیسیون یک نهاد فرعی از فائو و سازمان جهانی بهداشت است. در حال حاضر 189 کشور عضو دارد.
هارتویگ دی هان (Hartwig de Haen) دستیار مدیر کل فائو در بیانیه خود اظهار داشت که آگاهی عمومی از مسائل ایمنی غذا به ویژه در کشورهای توسعه یافته به طور چشمگیری افزایش یافته است. “شیوع متعدد بیماری های منتقله از غذا و نیز موجود در بدن حیوانات که به غذای انسان منتقل میشود، به شدت افکار عمومی را تحت تاثیر قرار داده است”. وی ادامه میدهد که فائو از دولتها میخواهد که نگرانیهای مصرفکننده را جدی بگیرند و آنها را کماهمیت نکنند و باید استانداردهای Codex را سریعتر و مؤثرتر اعمال و اجرا کنند.
سازمان جهانی بهداشت و فائو اعلام کردند که دولتها در سراسر جهان نیاز فوری به ارتقای سیستمهای ایمنی غذایی داخلی خود دارند. در بسیاری از کشورهای در حال توسعه، اغلب هیچ سیستم جامعی در حوزه ایمنی مواد غذایی وجود ندارد.
برنامه آتی این سازمان، توسعه کار آمد و موثر سیستمهای ایمنی مواد غذایی را با ترکیب رویکردهای پیشگیرانه، شامل نظارت، ارزیابی و مدیریت استراتژی ارتقا میدهد.
دکتر براندتلند از کمیسیون Codex درخواست کرد که “سیستم های (مانیتورینگ) مورد استفاده برای اطمینان از ایمنی مواد غذایی و ایجاد مجدد اعتماد مصرف کننده بهبود یابد. ما باید آنها را از مزرعه تا میز (farm to table) دوباره ارزیابی کنیم”.
وی افزود: “ما همچنین باید مردم را در مورد فعالیت های کمیسیون Codex بیش از آنچه در حال حاضر انجام می دهیم آگاه کنیم”. با وجود داستانهایی که در رسانههای جمعی منتشر میشود، اکثر مشکلات ایمنی مواد غذایی حتی به سیستمهای گزارشدهی نیز راه پیدا نمیکنند.
هارتویگ دی هان گفت: «مردم حق دارند از مواد غذایی مغذی و ایمن استفاده کنند. مصرف کنندگان بارها بیان کرده اند که برای آنها مهمترین عوامل در انتخاب غذا ارزش غذایی، ایمنی و کیفیت مانند تازگی و طعم است. فائو به همه این عوامل اهمیت یکسانی میدهد. کشاورزان، دامپروران و تولیدکنندگان مواد غذایی در این مسئولیت شریک هستند تا اطمینان حاصل شود. برای رسیدن به این هدف، فائو حمایت خود را از کشورهای عضو افزایش داده است».
فائو در حال راه اندازی یک سیستم اطلاعاتی مبتنی بر اینترنت اشیاء در مورد ایمنی غذا، سلامت گیاهان و حیوانات با دیگر آژانس ها و شرکای سازمان ملل است. این شامل یک سیستم هشدار سریع در مورد مسائل ایمنی مواد غذایی است. آقای دی هان گفت: نیاز است که دولت ها و عموم مردم به استانداردهای Codex Alimentarius و اطلاعات مربوط به خطرات جدید ناشی از آفات گیاهی و بیماریهای حیوانی و همچنین بیماریهای منتقله از غذا بر انسانها دسترسی داشته باشند.
او تأکید کرد که همه کشورها باید وارد عمل شوند و برای آماده شدن برای این موضوع به سیستم های کنترل مواد غذایی کارآمد نیاز دارند.
غذای سالم و کافی از الزامات سلامت عمومی است. تاکید این نهاد بر اقداماتی است که اولویت های سلامت مردم را با وجود منابع محدود منعکس کند. بنابراین WHO سهم خود برای ایمنی غذا با تاکید بر مدیریت ریسک را ایفا میکند.
پایش و مانیتورینگ محصولات غذایی از مواد خام و اولیه تا آماده خوردن، نقش اساسی در سلامت جسمی و بهداشت دارد. همچنین که نظارت کامل بر فرایند تولید مواد غذایی از وقوع بیماریهای بالفعل و بالقوه جلوگیری کرده یا آنهارا به حداقل میرساند. غذایی که اصول بهداشت در تهیه و تولید و نگهداری آن رعایت نشده نه تنها نیازی را برطرف نمیکند بلکه مشکل آفرین نیز هست و ممکن است صدمات جبران ناپذیری برای سلامت مردم در پی داشته باشد.
در راستای رویکرد رو به جلو برای پیشگیری از مشکلات حوزه ایمنی غذا و مشکلات حوزه مدیریت آن، دیتا لاگرهای هوشمند کولتَگ با مانیتورینگ لحظه به لحظه دما، رطوبت و گازها کمک شایانی میکند.
منبع: WHO