حمل و نگهداری چایی از مزرعه تا خانه

آیا می‌دانستید نگهداری چای می‌تواند بر عطر و طعم آن تأثیرگذار باشد. این امر برای چای سیاه، ارل گری، چای کیسه‌ای و همه انواع چای نیز صدق می‌کند.

خوشبختانه نگهداری مناسب چای، کار پیچیده و طاقت فرسایی نیست. صرف زمان برای یادگیری و مرتب کردن مجدد چایی‌هایی که در خانه خود دارید کمک می‌کند تا تازه بمانند. این کار سبب صرفه جویی شما در هزینه‌ها نیز می‌شود. با این مقاله از سایت کول‌تگ همراه باشید تا درباره نکات نگهداری از چای آشنا شویم و در ادامه به تعدادی از سؤالات شما در این زمینه پاسخ دهیم.

بهترین روش برای نگهداری چای چیست؟

چای باید از نور، گرما، رطوبت و هوا دور بماند. کیسه‌های چای را در یک ظرف دربسته و غیر شفاف در مکانی خنک و تاریک مانند کابینت یا انباری نگهداری کنید. گذشته از این، چای را از وسایل موادی که بوی قوی دارد و ممکن است به داخل چای  نفوذ کرده و طعم آن را تغییر دهد، دور نگه دارید.

به هیچ عنوان، چای را در یخچال نگهداری نکنید، مگر اینکه باز نشده باشد و در بسته‌بندی اصلی خود باشد. چای خشک به شدت به رطوبت حساس است و هر دفعه که چای را از یخچال خارج می‌کنید شکل ظاهری آن تغییر می‌یابد.

مهم‌ترین نکته در نگهداری چای این است که هر بار که در معرض رطوبت قرار می‌گیرد، عطر و طعم آن ضعیف‌تر می‌شود.

آیا چای انقضا دارد؟

چای مثل غذاهای فاسد شدنی تاریخ انقضای دقیقی ندارد، اما کیفیت آن به مرور زمان کمتر می‌شود. مدت زمان نگهداری و بسته‌بندی آن متفاوت است. معمولاً بیشتر چای‌ها بین ۶ ماه تا ۲ سال ماندگاری دارند. چای سبز و سفید لطیف‌تر هستند و ماندگاری کوتاه‌تری دارند. در حالی که چای سیاه می‌تواند ماندگاری بیشتری نیز داشته باشد. برای تازه نگه داشتن چای خود برای مدت طولانی موارد زیر را رعایت کنید:

  1. در جای خشک و خنک نگه داری کنید: چای را از گرما، نور، رطوبت و بوی‌های تند نگهداری کنید.
  2. به کارگیری از ظروف دربسته: چای را به ظروف دربسته برای جلوگیری از قرار گرفتن در معرض هوا منتقل کنید.
  3. از بوهای قوی دور نگه دارید: چای می‌تواند بوها را جذب کند، بنابراین آن را دور از ادویه‌ها و سایر اقلام با بوی تند نگهداری کنید.
  4. بسته‌بندی با خلأی: در صورت امکان، حتماً چای را در بسته‌بندی‌های مهر و موم دار شده انتخاب کنید که تازگی چای را حفظ کند.

در حالی که چای ممکن است با گذر زمان مقداری از طعم و عطر خود را از دست دهد، مصرف آن حتی بعد از تاریخ مصرف آن به طور کلی بی‌خطر است. تست طعم را برای بررسی انجام دهید. اگر طعم آن رضایت بخش بود، می‌توانید به مصرف آن بیش از بازه زمانی توصیه شده ادامه دهید.

آیا نگهداری چای در فریزر کار صحیحی است؟

بله می‌توانید چای را منجمد کنید اما بسته به نوع چای ملاحظاتی وجود دارد:

چای دم کرده

شما می‌توانید چای دم کرده را فریز کنید و برای تولید یخ چای استفاده کنید. برای این کار اجازه دهید تا چای در دمای اتاق خنک شود و سپس آن را در ظروف بریزید. مقداری فضا برای انبساط باقی بگذارید. برای نتیجه بهتر، چای را بدون مواد افزودنی مثل شکر یا شیر منجمد کنید.

چای کیسه‌ای

منجمد کردن چای کیسه‌ای پیشنهاد نمی‌شود، زیرا می‌تواند کیفیت و طعم چای را تغییر دهد. رطوبت موجود در فریزر می‌تواند بر روی برگ‌های چای تأثیرگذار باشد.

آیا برگ چای بیشتر از چای کیسه‌ای ماندگاری دارد؟

وقتی که نوبت به حفظ طراوت و طعم می‌رسد، برگ چای (چای معمولی) بیشتر از چای کیسه‌ای دوام می‌آورد. این تفاوت در درجه اول به خاطر نحوه پردازش، بسته‌بندی و نگهداری آن‌ها است.

نحوه تولید چای
فرآوری برگ چای اغلب کمتر از چای کیسه‌ای پردازش می‌شود که می‌تواند ماندگاری طولانی‌تری داشته باشد. معمولاً برگ‌ها تکه‌های بزرگ‌تری هستند در حالی که چای کیسه‌ای اغلب حاوی برگه‌ی چای شکسته است.
بسته‌بندی معمولاً چای در ظروف در بسته قرار می‌گیرد که بهتر از هوا، رطوبت و نور محافظت می‌کند. در مقابل چای‌های کیسه‌ای معمولاً به صورت جداگانه بسته‌بندی می‌شوند یا در بسته‌های کاغذی یا مقوایی نگهداری می‌شوند که ممکن است سطح حفاظت یکسانی داشته باشند.
ذخیره سازی معمولاً چای اگر به طور درست ذخیره شده باشد، می‌تواند برای یک سال یا بیشتر تازه بماند، در حالی که چای کیسه‌ای ممکن است در عرض چند ماه شروع به از دست دادن طعم و عطر خود کند.

 

بایدها و نبایدهای نگهداری چای

نگهداری صحیح چای برای حفظ طعم، عطر و تازگی آن امری حیاتی به شمار می‌رود، به همین منظور در ادامه با بایدها و نبایدهای کلیدی برای نگهداری چای بیشتر آشنا می‌شویم.

1.      قاشق خیس و چای خشک

قاشق خیس دشمن چای خشک است. برای برداشتن چای خشک هرگز از قاشق‌های خیس استفاده نکنید، زیرا این کار سبب ورود رطوبت به چای و کپک زدن قسمت‌های مختلف آن می‌شود.

2.      از دارچین استفاده کنید.

استفاده از دارچین یا گلبرگ‌های گل محمدی باعث خوش عطر شدن چای می‌شود.

3.      از ظروف شیشه‌ای تیره رنگ استفاده کنید.

یکی از نکات اصلی در نحوه نگهداری چای، استفاده از ظروف شیشه‌ای یا فلزی تیره رنگ است که مانع از تغییر رنگ طعم و رنگ چای می‌شود.

4.      تمام بسته‌های چای را باز نکنید

اگر از نحوه نگهداری چای اطلاع زیادی ندارید و چای زیادی را خریداری کرده‌اید، بهتر است تا وقتی که به آنها نیاز پیدا نکرده‌اید همه آن‌ها را باز نکنید. بسته‌‌بندی چای به صورت استاندارد بوده و مانع از بین رفتن طعم و عطر آن می‌شود.

نحوه نگهداری چای اولونگ تیره

در این بخش می‌خواهیم به نحوه نگهداری چای اولونگ تیره بپردازیم. کاملاً مانند چای سیاه، اگر این چای هم مدت بیشتری بماند، عطر و طعم خوبی را به دست می‌آورد. اما برای رسیدن به این موضوع طبیعتاً باید از شرایط نگهداری به خوبی پیروی کنیم. برای این نوع چای دقیقاً مانند چایی‌های دیگر باید دقت داشته باشید که از ظروف شیشه‌ای استفاده نکنید تا از نور و ورود هوا در امان باشد.

نحوه نگهداری چای پونر

این نوع چای که به شکل کیک هست، نگهداری خیلی آسان‌تری دارند. در حقیقت این نوع چای را می‌توانید در ظرف‌های شیشه‌ای نگهداری کنید و خیلی به نور حساس نیست. همچنین حساسیت خیلی زیادی نسبت به رطوبت ندارد، البته این موضوع به معنای اصلاً حساس نبودن به رطوبت نیست؛ اما باید بدانید که اگر ذره‌ای رطوبت به آن وارد شد با آسیب روبرو نخواهد شد.

بهترین ظرف برای نگهداری چای خشک

در این بخش از راهنمای نگهداری چای می‌خواهیم به بهترین ظرف برای نگهداری از چای خشک بپردازیم. در همین ابتدای کار لازم است که بگوییم بهترین ظرف، ظرفی هست که بتواند شرایط ذکر شده برای چای را فراهم کند. به طور مثال نباید نور از آن عبور کند و همچنین جلوی ورود قطرات آب را بگیرد. در ادامه به انواع ظرف‌های گوناگون می‌پردازیم:

ظرف فلزی

اگر بخواهیم به معرفی بهترین ظرف برای نگهداری از چای خشک بپردازیم، قطعاً سراغ ظروف فلزی می‌رویم. این نوع ظروف تماماً از ورود نور و هوا به درون خودشان جلوگیری می‌کنند و همین موضوع سبب می‌شود تا چای خشک کاملاً سالم بماند. همچنین از مهم‌ترین مشخصه‌های ظروف فلزی می‌شود به جذب نکردن بو اشاره کرد. به این معنا که اگر اطراف چای، قهوه یا ادویه وجود داشته باشد خطر جذب بو چای خشک را تهدید نمی‌کند. همچنین این مشخصه باعث شده که بتوانید بعد از تمام شدن چای نوع دیگری از چای را در آن ظرف بریزید.

ظروف چوبی

ظروف چوبی که معمولاً به ظروف بامبو هم معروف هستند، گزینه دیگری برای نگهداری چای خشک محسوب می‌شوند.

درباره این نوع ظروف باید بدانید که صرفاً جنبه زیبایی دارند. در حقیقت ظروف چوبی نمی‌توانند چای را از رطوبت و موارد دیگر حفظ کنند، به همین دلیل همیشه توصیه می‌شود در صورت استفاده از این نوع ظروف چای را با همان بسته‌بندی کیسه‌ای یا پلاستیکی که دارد، درون ظرف قرار دهید. از ظروف چوبی و بامبو در کافه‌ها یا رستوران‌ها به دلیل زیبایی که دارند استفاده می‌کنند. بعضی از این ظروف به دلیل امکاناتی مانند دسته‌بندی و تقسیم بندی که دارند بسیار محبوب هستند.

ظروف شیشه‌ای

کاملاً مانند ظروف فلزی ظروف شیشه‌ای هم چای خشک را از رطوبت و دما حفظ می‌کنند. اما باید بدانید به دلیل شفافیتی که در شیشه‌ها وجود دارد، چای از نور دور نمی‌ماند. به همین دلیل در صورت استفاده از این نوع ظروف توصیه می‌شود که چای را داخل محیطی بسته نگهداری کنید که نور در آنجا وجود نداشته باشد.

ظروف پلاستیکی

این نوع ظروف هم نمی‌توانند چای را از نور دور نگه دارند. به همین دلیل باید بدانید که به دلیل رنگ بندی‌های گوناگون صرفاً جنبه زیبایی دارند لذا استفاده از این نوع بسته‌بندی‌ها بستگی به سلیقه شما دارد.

تأثیر رطوبت بر انبار چایی و کیفیت محصول

همان‌طور که می‌دانید، رطوبت یکی از بزرگ‌ترین دشمنان کیفیت چای در انبار محسوب می‌شود، زیرا چای به دلیل ساختار اصلی خود به شدت رطوبت‌گیر می‌باشد و به سرعت مولکول‌های آب و بخار را از محیط اطراف به خود جذب می‌کند و با جذب این رطوبت فرایندهای شیمیایی نامطلوبی آغاز می‌شود که به سرعت عطر، طعم و رنگ چای را از بین می‌برد و موجب کپک زدگی چای نیز می‌شود. این فرایند علاوه بر اینکه کیفیت اصلی چای را از بین می‌برد، مصرف آن را برای مصرف کنندگان نیز خطرناک می‌کند.

پایش انبار نگهداری چایی با کول‌تگ اولترا

پایش شرایط محیطی (دما و رطوبت) انبار نگهداری چای با استفاده از دستگاهی مانند کول‌تگ اولترا برای حفظ کیفیت و جلوگیری از فاسد شدن این محصول بسیار حائز اهمیت می‌باشد. این دیتالاگر قابل گزارشگیری بوده و داده‌ها را در فضای ابری تا یک سال ذخیره می‌کند. همچنین ایمیل هشدار و پیامک اخطار در صورت خروج از شرایط و حدود مجاز تعیین شده، ارسال می‌کند. این ابزار برای پایش انواع محیط‌ها بسیار مناسب بوده و امکان ایجاد دسترسی مختلف در ساختار سازمان را فراهم می‌کند.

با استفاده از این محصول می‌توان شبکه انبار و توزیع چای را به صورت آنلاین پایش کرد و در لحظه مقادیر اندازه گیری شده و هشدارها را مشاهد کرد. در ضمن در داشبورد اختصاص یافته کول‌تگ اولترا امکان ایجاد دسترسی مختلف در ساختار سازمان وجود دارد.

برای خواندن و دریافت اطلاعات این دیتالاگر، مقادیر دما، رطوبت یا پارامتر محیطی مورد نظر توسط بخش مرکزی سنسور اندازه‌گیری می‌شود و در نهایت به کمک یک دستگاه گِیت‌وِی (Gateway) اطلاعات سنسورها به سرور مرکزی ارسال می‌گردد. تنها با اتصال به برق و اتصال به شبکه اینترنت به سنسورهای متعدد و مختلف در فواصل متفاوت به صورت بی‌سیم متصل شده و داده‌ شرایط محیطی را ارسال می‌کند.

پایش و مانیتور حمل چایی با کول‌تگ ایزی

پایش و مانیتورینگ حمل چای با کول‌تگ ایزی یک راهکار هوشمند برای حفظ کیفیت چای در طول زنجیره تأمین به شمار می‌رود، چرا که کول‌تگ ایزی یک نوع دیتالاگر می‌باشد که برای حمل‌‌ونقل و صادرات‌ و واردات محصولات حساس به دما همانند مورد استفاده قرار می‌گیرد و نقاط دمایی را در فاصله زمانی مشخص، بدون نیاز به برق و اینترنت (آفلاین) در حافظه داخلی خود ذخیره می‌کند و با باتری کار می‌کند.

به محض ارتباط با تلفن ‌‌همراه مجهز به NFC، اطلاعات دمايي ذخیره شده در دیتالاگر، از طريق درگاه NFC اطلاعات اندازه‌گیری شده خوانده و به مركز ابری داده ارسال شده و برای کاربر قابل مشاهده است.

مشاهده مقادیر اندازه گیری شده این دیتالاگر هیچ نیازی به نصب برنامه ندارد و بسیار راحت می‌توان نمودار و مقادیر دمایی و گزارش وضعیت دمایی را بررسی کرد. امکان به اشتراک گذاری گزارش‌ها فراهم شده است. در کل می‌توان اطلاعات سنسور را در دسترس عموم و یا به صورت حفاظت شده (با دسترسی افراد محدود) مشاهده کرد.

کلام آخر

در نهایت رعایت روش‌های نگهداری چای به شما کمک می‌کند تا همیشه از طعم و عطر تازه آن لذت ببرید. با استفاده از ظروف مناسب، نگهداری چای در مکان خشک و دور از رطوبت و حفظ دمای معتدل می‌توانید عمر مفید چای را افزایش داده و کاهش کیفیت آن جلوگیری کنید.