دیتالاگر بی‌سیم یا کابلی؟ کدام گزینه مناسب‌تر است؟

دستگاه دیتالاگر یا همان نمونه بردار وسیله‌ای هست که دیتا و اطلاعات را ثبت می‌کند. این کالا در اندازه و ابعاد گوناگونی در بازار فروش وجود دارد و در تمامی صنایع از کاربردهای مختلفی برخوردار است. این وسیله‌ها حسگرهایی دارند که با توجه به نوع آنها، اقدام به اندازه‌گیری پارامترهای مورد نظر کرده و مقادیر اندازه‌گیری شده را در خود ذخیره می‌کنند. این دستگاه‌ها می‌توانند به‌ صورت کابلی یا بی‌سیم عمل کنند که انتخاب نوع مناسب به نیازهای خاص هر کاربر بستگی دارد. برای کسب اطلاعات بیشتر درباره انواع دیتالاگرها این وسیله بسیار کاربردی  می‌توانید تا پایان این مقاله از سایت کول تگ با ما همراه باشید.

دیتالاگر کابلی چیست؟

دیتالاگرهای کابلی معمولاً به‌ صورت مستقیم از طریق کابل به سنسورها و دستگاه‌های مختلف متصل می‌شوند و داده‌ها را به ‌صورت مستمر ثبت می‌کنند. این نوع دیتالاگرها برای کار در محیط‌هایی که نیاز به اتصال دائمی دارند، گزینه مناسبی به شمار می‌روند. از مزایای دیتالاگرهای کابلی می‌توان به پایداری بیشتر در انتقال داده‌ها و عدم وابستگی به آنتن‌ها و سیگنال‌های بی‌سیم اشاره نمود. با این حال، محدودیت‌های فیزیکی به ‌علت نیاز به کابل و دشواری در استفاده در محیط‌های گسترده از معایب این نوع دیتالاگر می‌باشد.

دیتالاگر بی‌سیم چیست؟

عملکرد دیتالاگر بی سیم (wire less data) مشابه با ثبت کننده‌های دیتالاگرهای مکانیکی است که هر دو دستگاه؛ داده‌ها را از متغیرهایی نظیر ولتاژ، فشار و دما اندازه‌گیری و جمع آوری می‌کنند و به دلیل استفاده از فناوری‌هایی مانند Wi-Fi، بلوتوث یا دیگر پروتکل‌های بی‌سیم، قابلیت ارسال داده‌ها را بدون نیاز به کابل فراهم می‌کنند.

ثبت کننده‌های مکانیکی داده، مانند دستگاه‌های کنترل از راه دور عمل می‌کنند و داده‌های دریافت شده را نمایش می‌دهند. دیتالاگرها مانند نسخه مکانیکی آنها به عنوان کنترل از راه دور عمل می‌کنند؛ به عبارت دیگر آنها به دستگاه‌های خارجی یا تنظیم دستی نیاز ندارند. با این حال دیتالاگرهای الکترونیکی باید به یک رایانه یا دیگر دستگاه‌های پشتیبان وصل باشند تا شما بتوانید از مزایای کامل برنامه‌های آنها بهره‌مند شوید.

مزیت اصلی استفاده از دیتالاگر بی سیم در مقایسه با سنسور مستقل سرعت است. سرویس‌های مبتنی بر ابر می‌تواند سیستم‌ها را قادر سازند تا انتقال داده‌ها را در بازه‌های زمانی ثابت یا منظم به طور خودکار انجام دهند. روند واقعی به طور قابل توجهی سریع‌تر از دانلود دستی داده‌ها از یک حسگر می‌باشد. این نوع دیتالاگرها برای محیط‌هایی که نیاز به انعطاف‌پذیری بیشتری دارند، مانند فضاهای وسیع یا مکان‌هایی که دسترسی به کابل دشوار است، بسیار مناسب هستند.

کاربرد دیتالاگر بی‌سیم

دیتالاگر بی‌سیم کاربردهای زیادی دارد که این کاربردها در نواحی صنعتی که نظارت انسانی در آنها سخت است، پررنگ‌تر خواهد بود. یک سیستم جمع آوری داده با استفاده از رادیو فرکانس می‌تواند اطلاعات هر محصول در فرایند تولید را پیدا کند و این امر با نظارت بر هر مرحله از فرایند امکان پذیر است. نظارت بر این فرایندها باید در بخش‌هایی که دارای ماشین آلات خطرناک برای اپراتور هستند، پررنگ‌تر شود.

صنعت خودروسازی از سیستم‌های جمع آوری داده با استفاده از رادیو فرکانس در آنها، برای سنجش خودروها و یافتن ویژگی‌های جدید استفاده می‌کند. صنعت خودروسازی از دیتالاگرها و حسگرها بر روی بخش‌های مختلف خودرو استفاده می‌کند تا بتواند شرایط غیر عادی را در عملکرد این بخش‌ها شناسایی کند. به علاوه این کاربرد به آنها اجازه می‌دهد تا علت‌های احتمالی این شرایط غیر عادی را ارزیابی کنند.

اکثراً ایستگاه‌های هواشناسی از دیتالاگر بی سیم استفاده می‌کنند تا اطلاعات مربوط به شرایط آب و هوایی را ذخیره کنند. ثبت فشار گاز، کارخانه‌های تصفیه آب، ایستگاه‌های انرژی هسته‌ای، سیلوها و… از دیگر کاربردهای دیتالاگر بی‌سیم به شمار می‌روند.

دیتالاگرهای مبتنی بر کامپیوتر

همانطور که از نام آن پیدا است، دیتالاگرهای مبتنی بر کامپیوتر دیتالاگرهایی هستند که به کامپیوتر متصل می‌شوند. یک دیتالاگر مبتنی بر رایانه قابلیت مشاهده بی درنگ داده‌های حسگر را دارد و برنامه‌های نرم ‌افزاری روی رایانه، تجزیه و تحلیل بلادرنگ را امکان‌ پذیر می‌کنند. مشکل اصلی این دیتالاگر مبتنی بر رایانه این است که توسط سیستمی که سنسور می‌تواند روی آن اجرا شود، محدود است با این حال، یک دیتالاگر مبتنی بر کامپیوتر می‌تواند هشدارهای بلادرنگ را طبق سطوح گزارش تعیین شده توسط تیم فناوری اطلاعات ارائه کند. این سیستم‌ها در مقایسه با دیتالاگرهای بی سیم دقت بالاتر و محدوده اندازه‌گیری بزرگ‌تری دارند. ضمن آنکه، گزینه‌های ذخیره سازی و تحلیل داده را با انعطاف پذیری بیشتری ارائه می‌دهند.

مقایسه دیتالاگر بی‌سیم و کابلی

دیتالاگرهای بی‌سیم و کابلی هرکدام از مزایا و معایب خاص خود برخوردار هستند. دیتالاگر بی‌سیم به دلیل قابلیت ارسال داده‌ها به صورت بی‌سیم، راحتی نصب و امکان نظارت از راه دور را فراهم می‌آورد، که این ویژگی برای محیط‌های دشوار یا غیر قابل دسترسی مناسب می‌باشد، اما به دلیل وابستگی به شبکه‌های بی‌سیم و احتمال تداخل یا قطع اتصال، ممکن است دقت و امنیت کمتری نسبت به مدل‌های کابلی داشته باشد.

از سوی دیگر، دیتالاگرهای کابلی ارتباط ثابت و مطمئنی دارند و برای محیط‌های با نیاز به دقت بالا و انتقال داده‌های مستمر بهتر عمل می‌کنند، اما نصب آن‌ها پیچیده‌تر و محدود به موقعیت فیزیکی دستگاه است. انتخاب بین این دو دیتالاگر به نیازهای خاص محیط کار و شرایط استفاده بستگی دارد.

انتخاب دیتالاگر بر اساس نیازهای پروژه

خرید دیتالاگر مناسب و کارآمد مستلزم اطلاع و آگاهی از چند مشخصه و ویژگی‌های خاص است که با اطلاع از این موارد می‌توانید نیازهای خود را به درستی تشخیص داده و بهترین دیتالاگر موجود را تهیه کنید. از این رو پارامترهایی را که می‌بایست در هنگام خرید دیتالاگر به آن توجه کرد را در ادامه بیان می‌کنیم:

تشخیص نیازها قبل از انتخاب و خرید دیتالاگر

پیش از انتخاب و خرید دیتالاگر می‌بایست نیازهای اصلی خود را تعیین کنید، آیتم‌های مهم قبل از خرید دیتالاگر شامل موارد زیر است:

پارامترهای قابل اندازه‌گیری

هر دیتالاگر پارامتر یا به اصطلاح آیتم‌های خاصی را اندازه‌گیری و ثبت می‌کند، این پارامترها می‌تواند شامل دما، رطوبت، ولتاژ، نور، فشار و غیره باشند. لذا در ابتدا می‌بایست مشخص کنید که می‌خواهید چه پارامترهایی را اندازه‌گیری کنید.

دقت اندازه‌گیری

هر دیتالاگر بسته به نوع سنسور مورد استفاده، دارای دقت مشخصی است و بر اساس اینکه می‌خواهید از دیتالاگر در چه فضایی استفاده کنید، میزان دقت مورد نیاز متفاوت خواهد بود.

ظرفیت ذخیره سازی

ظرفیت ذخیره سازی مقدار داده‌ای است که یک دستگاه دیتالاگر می‌تواند ذخیره کند و اگر می‌خواهید از دستگاه دیتالاگر در فضایی استفاده کنید که سنجش مداوم و دائمی سنسورها مورد نیاز است، باید از دستگاهی استفاده کنید که ظرفیت ذخیره سازی بالایی دارد و بتواند داده‌ها را چندین ماه و حتی چندین دوره به طور مداوم ثبت و ذخیره سازی کند.

قابلیت هشداردهی به کاربران

امکان هشداردهی به کاربر در صورت بروز مشکل، مؤلفه دیگری است که می‌بایست قبل از خرید دیتالاگر مد نظر قرار گیرد که اگر دیتالاگر امکان هشداردهی به کاربر را نداشته باشد، بروز هرگونه مشکلی در اندازه‌گیری و ثبت مقدار سنسورها از دید کاربر مخفی می‌ماند و می‌تواند سبب بروز مشکل شود.

تعداد سنسورهای قابل اتصال

در بعضی موارد نیاز به دیتالاگری دارید که امکان کنترل و ثبت همزمان چندین سنسور مجزا را داشته باشد. به طور مثال، در داروخانه‌ها و آزمایشگاه‌ها نیاز به کنترل و ثبت دمای چند یخچال دارویی به طور همزمان وجود دارد، به همین دلیل می‌بایست دیتا لاگری خریداری کنید که بتواند به طور همزمان داده‌های دمایی چند یخچال را اندازه‌گیری و ثبت کند.

قیمت

قیمت یک دستگاه دیتالاگر ارتباط مستقیمی با کیفیت ساخت دستگاه، دقت اندازه‌گیری، ظرفیت ذخیره و تعداد سنسورهای قابل اندازه‌گیری دارد. در صورتی که نیازهای خود را به طور درست مشخص کنید، می‌توانید با صرف هزینه‌ای معقول بهترین انتخاب را داشته باشید.

نتیجه گیری

همان‌طور که مشاهده کردید، در این مقاله از سایت کول تگ شما را به طور کامل و دقیق با دیتالاگر‌های کابلی و بی‌سیم آشنا کردیم، در نهایت انتخاب بین دیتالاگر بی‌سیم و کابلی، تصمیمی است که باید با توجه به نیازها و شرایط خاص هر کاربر صورت گیرد. به شما پیشنهاد می‌کنیم، اگر به دنبال انعطاف‌ پذیری، سهولت نصب و دسترسی از راه دور هستید، از دیتالاگر بی‌سیم که گزینه مناسب‌تری است، استفاده نمایید. اما اگر به دنبال دقت بالا، پایداری و امنیت بیشتر هستید، دیتالاگر کابلی انتخاب بهتری برای شما خواهد بود.