خطر استفاده از مواد آرایشی بهداشتی قاچاق
افراد فرصت طلب همیشه فعالیت گستردهای در بازارهای پرسود به خصوص بازار قاچاق دارند و یکی از این بازارها که رونق بسیار زیادی در کشور دارد، بازار لوازم آرایشی و بهداشتی است. در سالهای اخیر به خصوص بعد از همهگیری بیماری کرونا، قشر آرایشگران بیش از سایرین دچار آسیب اقتصادی شدند به همین دلیل برای جبران خسارتهای انبوه به سمت توزیع لوازم آرایشی قاچاق و بیکیفیت رفتند. کاری که سلامت پوست بسیاری از بانوان را در معرض خطر جدی قرار داد. در این مقاله قصد داریم تا برخی از مهمترین مضرات استفاده از محصولات تقلبی و بیکیفیت را به شما معرفی کنیم. پس لطفاً با ما همراه باشید.
روشهای شناسایی مواد آرایشی قاچاق و تقلبی
امروزه اشخاصی که این کالاها را وارد کشور میکنند سعی در شبیه سازی کالاهای خود با یک برند پرطرفدار و با کیفیت دارند. کاری که میتواند پروسه تشخیص محصولات فیک از اورجینال را سخت کند. برای تشخیص اجناس اورجینال باید به موارد زیر توجه کرد:
داشتن برچسب سلامت
این برچسب که همگی کم و بیش با آن آشنایی دارید شبیه به بارکد است و معمولاً به رنگ زرد میباشد. این برچسب نشانگر این است که کالای مورد نظر از مبادی رسمی کشور و تحت کنترل سازمان غذا و دارو وارد کشور شده است.
داشتن نشان سیب سلامت
این نشان، که هم برای محصولات وارداتی و هم بر روی محصولات بهداشتی تولید داخل باید وجود داشته باشد نشان میدهد که محصول مورد نظر تحت تدابیر کنترل کیفیت و محصولات آرایشی قرار گرفته است و به همین دلیل از مواد و ترکیبات مضری که برای سلامت پوست و مو مضر است مبرا میباشد.
داشتن تفاوت قیمت با برند همنام و مشابه
تمامی برندهای اورجینال دارای بازه قیمتی استاندارد و یکسانی هستند پس در صورت تفاوت قیمت زیاد حتماً باید به اصل و باکیفیت بودن این جنس شک و تردید کرد.
خرید کالا از فروشگاه و سایت معتبر
همانطور که میدانید جنسی که خریداری میکنید باید قابلیت پیگیری داشته باشد بنابراین زمانی که اقدام به خرید یک محصول از فروشگاه نامعتبر و یا سایت ناشناس، بدون هیچگونه اطلاع و نمادی اعتماد میکنید باید عواقب آن را نیز پذیرا باشید.
تاثیرات منفی مواد آرایشی قاچاق
علاوه بر خطرات سلامتی استفاده از کالای تقلبی میتواند پیامدهای دیگری نیز به دنبال داشته باشد مانند
ضربه به اقتصاد
خرید کالای تقلبی به تولید کنندگان و عرضه کنندگان قانونی محصولات آسیب میزند و به اقتصاد کشور لطمه وارد میکند.
کاهش اعتماد به برندها
استفاده از محصولات تقلبی و تجربه ناخوشایند ناشی از آن میتواند به اعتماد مردم به برندها لطمه بزند.
راه حلهای مناسب برای پیشگیری از خطرات استفاده از لوازم آرایشی تقلبی
برای پیشگیری از خطرات استفاده از لوازم آرایشی و بهداشتی تقلبی، راهکارهای مختلفی وجود دارد که با رعایت آنها میتوانید از سلامت خود محافظت کنید و در ادامه هر یک از این راهکارها را به شما معرفی خواهیم کرد.
افزایش آگاهی عمومی
شما میتوانید با افزایش آگاهی عمومی درباره خطرات کالای تقلبی، تقاضای خرید این محصولات را به مقدار قابل توجهی کاهش دهید.
تشدید نظارتها
با تشدید نظارتها بر بازار و برخورد با متخلفان میتوان از تولید و عرضه کالاهای تقلبی خودداری کرد.
حمایت از تولید کنندگان داخلی
با حمایت از تولید کنندگان داخلی و ارائه محصولات با کیفیت و با قیمت مناسب، میتوان از گرایش مردم به خرید لوازم آرایشی و بهداشتی تقلبی کم کرد.
چرا باید از استفاده از مواد آرایشی قاچاق اجتناب کنیم؟
لوازم آرایشی و بهداشتی تقلبی محصولاتی هستند که به طور غیرقانونی و با استفاده از مواد اولیه نامرغوب و غیراستاندارد تهیه میشوند، همچنین به دلیل عدم نظارت و کنترل کیفی، ممکن است حاوی مواد مضر و خطرناکی باشند که سلامتی شما را به خطر بیندازند. علاوه بر آن، این محصولات ممکن است فاقد مواد موثره لازم باشند که هیچ تاثیری بر زیبایی و سلامت پوست و مو ندارند و همچنین خرید و استفاده از مواد آرایشی قاچاق، به اقتصاد کشور آسیب میرساند و منجر به تضعیف تولیدکنندگان داخلی نیز میشود.
خطرات استفاده از لوازم آرایشی و بهداشتی تقلبی
لوازم آرایشی و بهداشتی تقلبی علاوه بر اینکه کیفیت و کارایی لازم را ندارند، میتوانند خطرات جدی برای سلامتی مصرف کنندگان نیز ایجاد کنند. از جمله این خطرات میتوان به بروز حساسیتهای پوستی، مشکلات تنفسی، عفونتهای چشمی، مسمومیت و… اشاره نمود که در ادامه با بیشتر این خطرات آشنا خواهیم شد.
- آسیبهای پوستی: استفاده از این محصولات میتواند منجر به بروز انواع آلرژی، التهاب، قرمزی خارش و جوشهای پوستی شود.
- مشکلات تنفسی: بعضی از مواد شیمیایی موجود در این محصولات میتواند باعث ایجاد مشکلات تنفسی نظیرآسم و تنگی نفس را به همراه داشته باشند.
- سرطان: برخی از مواد شیمیایی موجود در این محصولات مانند سرب و جیوه، میتواند خطر ابتلا به سرطان را افزایش دهند.
- ناباروری: تعدادی از مواد شیمیایی موجود در این محصولات میتوانند بر سیستم تولید مثل انسان تاثیر منفی بگذاند و باعث ناباروری شوند.
- ایدز و هپاتیت: اکثر شرکتهای تولید کننده محصولات آرایشی و بهداشتی در محصولات خود از بقایای جنینی مانند جفت استفاده میکنند که این امر موجب ایجاد نگرانیهایی از جهت انتقال بیماریهای مانند ایدز و هپاتیت شده است. جفت لایه تغذیه کننده جنین در رحم است که بعد از تولید دور ریخته میشود. در حال حاضر استفاده از آن در محصولات آرایشی قدغن و ولی برخی کارخانههای تولید کننده ادعا میکنند که مواد موجود در جفت، باعث رشد بافتی و برطرف شدن چین و چروک پوست میشود.
- آفلاتوکسین B1: شایعترین نوع موجود و یکی از قدیمیترین مواد سرطانزا برای انسان است که توسط قارچها تولید میشوند. مصرف محصولات آرایشی آلوده به آنها میتواند باعث صدمات کبدی حاد شود. میزان این ماده سمی در مواد آرایشی تقلبی بالاتر از حد مجاز بوده و به راحتی از راه پوست جذب بدن میشود.
عوارض عمومی در اثر مواد آرایشی
عوارض عمومی که در اثر مواد آرایشی پیش میآید، به شکل و فرم فرآورده ارتباطی ندارد اما عوارض اختصاصی هر محصول، با توجه به مواد شیمیایی به کار رفته در ساخت و فرمولاسیون آن مشاهده میشود.
رنگ مو
ریزش مو در اثر رنگ موهای غیر مجاز تقریباً به پدیدهای شایع تبدیل شده است. در بعضی موارد نیز پیاز موی سر فرد استفاده کننده، به دلیل مصرف این مواد سوخته و باعث طاسی غیر قابل برگشت و یا سبب ایجاد تاول بر روی پوست سر شده است. استفاده از رنگ مو ممکن است به التهاب پوست صورت و یا در موارد شدیدتر به تورم صورت نیز منجر شود. از عوارض دیگر رنگ موها میتوان به موخوره، گره خوردگی و شکننده موها اشاره کرد.
رژ لب
عدهای از متخصصان اعلام کردهاند که بیش از نیمی از رژ لبها حاوی سرب هستند. آزمایشها روی محصولات شرکت تجاری تولید کننده رژ لب نشان میدهد که ۶۱ درصد از این محصولات میزان بالایی سرب دارند. (سرب مادهای سمی است که تاثیر بسیاری بر اعصاب دارد و آلودگی سرب در دراز مدت باعث کاهش یادگیری و ایجاد اختلالات رفتاری در اشخاص میشود). مصرف مقادیر سمی سرب، باعث کاهش بهره هوشی شده و پرخاشگری در افراد را افزایش میدهد. زنان باردار و کودکان نیز از آسیب پذیرترین گروهها در برابر آلودگی با سرب به شمار میروند، زیرا این ماده به راحتی از جفت عبور کرده و وارد مغز جنین میشود و از رشد و تکامل طبیعی آن خودداری میکند.
توصیههایی برای مصرف کنندگان محصولات آرایشی و بهداشتی
بهتر است فقط از لوازم آرایشی و بهداشتی دارای مجوز ورود از وزارت بهداشت و درمان استفاده کنید که اکثر آنها دارای برچسب فارسی نویس هستند و اطلاعاتی مانند تاریخ تولید و انقضا، نام کشور سازنده، نام شرکت وارد کننده و فرمول ساخت محصول و برخی اطلاعات مفید دیگر را دارا است.
- عدم خرید محصولات آرایشی و بهداشتی از دست فروشیها و تهیه آنها از مراکز پخش و نمایندگیهای معتبر.
- عدم استفاده از فراوردههای آرایشی و بهداشتی مشترک.
- نگهداری فراوردههای آرایشی و بهداشتی دور از نور خورشید.
- عدم استفاده از فرآوردههای آرایشی و بهداشتی که بو، رنگ و شکل ظاهری آنها تغییر کرده است.
- بسته نگه داشتن درب محصول بعد از استفاده از آن
عمر مفید فرآوردههای آرایشی به طور معمول برای کرمها و رژ لبها یک سال، ریمل و خط چشم ۳ تا ۴ ماه و پودرها و سایهها ۲ سال است. به طور کلی در انتخاب لوازم آرایشی و بهداشتی دقت بسیاری به خرج دهید و تنها به صرف ارزانی و تنوع، لوازم تقلبی و فاقد کیفیت تهیه نکنید، چرا که در طولانی مدت مجبور خواهید شد با مراجعه به پزشک هزینه هنگفتی برای بهبود سلامتی از دست رفتهتان صرف کنید.
چرا مردم به خرید لوازم آرایشی قاچاق گرایش دارند؟
یکی از مهمترین علل گرایش مردم به خرید این لوازم آرایشی و بهداشتی، ارزان بودن قیمت آنها نسبت به محصولات مشابه است. در چنین شرایطی نقش دستگاههای نظارتی و همچنین اطلاع رسانی به مردم بسیار مهم است. اغلب افرادی که این محصولات را وارد کشور میکنند به لطف توجه مربوط به یک برند خاص که به تازگی در یک کشور اروپایی یا معمولاً کشور ترکیه تبلیغ شده است، کالاهای خود را ساماندهی میکنند.
به طور مثال شامپو کلیر محصول کشور ترکیه که تا مدتها به صورت قاچاق وارد کشور میشد. در چنین شرایطی بعد از ورود محصولات کلیر از مبادی رسمی، بسیاری از افراد تفاوت نوع اورجینال و فیک آن را متوجه شدند و اقدام به خرید نوع اصلی آن کردند. حال در این مدت مشخص نیست که افراد ناآگاه چه مشکلاتی برایشان بعد از استفاده از محصولات تقلبی پیش آمده است.
لوازم آرایشی قاچاق یا محصولات ایرانی؟ کدام بهتر است؟
اکثر شهروندان ایرانی به این باورند که کیفیت محصولات قاچاق و بیکیفیت خارجی بهتر از محصولات داخلی است که اگر بخواهیم منصفانه به این قضیه نگاه کنیم این موضوع در سالهای اخیر کاملاً صدق میکند. اما امروزه تولید کنندگان داخلی با بهرهگیری از مواد اولیه مرغوب و با کیفیت، تکنولوژی روز دنیا و ترکیبات جدید و به روز توانستهاند محصولات آرایشی بهداشتی بسیار با کیفیت تولید کنند که برخی از لوازم آرایشی استاندارد ایرانی حتی به کشورهای دیگر نیز صادر میشوند. البته تمامی اجناس چه داخلی و چه وارداتی اگر کیفیت مناسب نداشته باشند بعد از مدتی به طور خودکار از بازار کنار گذاشته میشوند و مردم نیز دیر یا زود به این موضوع واقف خواهند شد.
نتیجه گیری
لوازم آرایشی و بهداشتی تقلبی در شرایط غیربهداشتی و با مواد اولیه نامرغوب تولید میشوند که استفاده از آنها میتواند برای سلامت انسان خطرات جدی به دنبال داشته باشد. از حساسیتهای پوستی و عفونتهای چشمی گرفته تا مسمومیت و حتی سرطان، خطرات ناشی از استفاده از این محصولات میباشند، پس برای حفظ سلامتی خود و حمایت از اقتصاد کشور باید از خرید و استفاده از این محصولات جدا خودداری کنیم.