زنجیره تامین انسولین

متأسفانه در بسیاری از کشورهای در حال توسعه، انسولین نادر و اغلب بسیار گران است و در سراسر جهان‌ میلیون‌ها نفر به دلیل دسترسی نابرابر به داروهای دیابت، جان خود را از دست می‌دهند.

انسولین از داروهای حساس به دما است و در صورت قرار گرفتن در دمای خارج محدوده مجاز، اثربخشی خود را از دست می‌دهد و سلامتی و سرمایه را به خطر می‌اندازد. طبق دستورالعمل‌‌‌ها برای حفظ اثر بخشی انسولین باید قبل از استفاده در دمای پایین (2 تا 8 درجه سانتیگراد) نگهداری شود. در ادامه این مقاله با سایت کول‌تگ همراه باشید تا از شرایط نگهداری و چالش‌های زنجیره تأمین انسولین، اطلاع یابید. گروه کول‌تگ تضمین کننده کیفیت و سلامت داروهای شما در سرتاسر زنجیره تامین است.

انسولین چیست؟

انسولین هورمونی است که توسط لوزالمعده ساخته شده و در تبدیل غذا به انرژی کمک می‌کند و سطح قند خون شما را کنترل کند. افراد مبتلا به دیابت نمی‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌توانند انسولین کافی بسازند و مجبور به تزریق آن هستند.

در دیابت نوع یک که سلول‌‌‌های تولیدکننده انسولین در پانکراس از بین می‌روند؛ انسولین باید تا آخر عمر به صورت روزانه تزریق شود. کاهش انسولین در بدن، متابولیسم را مختل می‌کند که در دراز مدت می‌تواند منجر به آسیب چشم، نارسایی کلیه یا سایر عوارض شود.

دمای مناسب برای انسولین

از آنجایی که انسولین به دما حساس است، برای نگهداری طولانی مدت باید در یخچال (در دمای 2 تا 8 درجه سانتیگراد) نگهداری شود، اما در بسیاری از کشورهای بی‌بضاعت که اکثر مردم دسترسی به یخچال ندارند، انسولینی که به مدت 4 هفته در دمای اتاق (تا 30 درجه سانتیگراد) نگهداری شده باید دور ریخته شود، زیرا اثربخشی خود را از دست می‌دهد.

انسولین زمانی که در معرض دماهای شدید قرار می‌گیرد، اثربخشی خود را از دست می‌دهد و هرچه شدت و مدت‌ زمان آن بیشتر باشد، اثربخشی انسولین کم‌تر می‌شود. تزریق انسولین بی‌اثر می‌تواند منجر به از دست دادن کنترل قند خون در طول زمان شود که در شرایط اضطراری، ممکن است نیاز به استفاده از انسولینی داشته باشید که در دمای بالای 30 درجه سانتیگراد ذخیره شده است.

شرایط نگهداری انسولین

داروهای حساس به حرارت مانند انسولین به هر گونه تغییر دما، گرم یا سرد بسیار حساس هستند. آن‌ها هرگز نباید در معرض دمای بیش از 8 درجه سانتیگراد یا کمتر از 2 درجه سانتیگراد قرار گیرند، زیرا ممکن است بی‌اثر و در شرایط بدتر سمی ‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌شوند. با توجه به مقدار مایع کمی که قلم‌‌‌های انسولین دارند، افزایش دمای آن‌ها بسیار سریع است.

سعی کنید انسولین را تا حد امکان خنک نگه دارید و اگر از یخ استفاده می‌کنید از انجماد انسولین خودداری کنید تا از انسولین یخ‌زده استفاده نکنید. همچنین انسولین را دور از حرارت مستقیم و دور از نور مستقیم خورشید نگهداری کنید.

حمل‌ و نقل انسولین

در ادامه چند نکته کاربردی در مورد نحوه حمل و نگهداری انسولین را به شما معرفی خواهیم کرد، همراه ما باشید.

  • برای حمل ‌و نقل انسولین از کیسه خنک کننده استفاده کنید.
  • در طول حمل ‌و نقل، دارو را در معرض نور خورشید یا گرما قرار ندهید.
  • کاملاً ضروری است که انسولین را در سریع‌ترین زمان ممکن در یخچال قرار دهید و سفر خود را به حداقل برسانید و در بازگشت به خانه در اسرع وقت دارو را در یخچال قرار دهید.
  • انسولین را در وسط یخچال نگهداری نکنید و در محفظه سبزیجات یا درب (این قسمت‌‌‌های یخچال سرد نیستند) قرار ندهید.
  • انسولین را در محفظه یخ یا فریزر قرار ندهید.
  • مطمئن شوید که دارو با دیواره‌‌‌های یخچال یا مواد غذایی در تماس نیست.
  • اطمینان حاصل کنید که دمای یخچال در قسمتی که انسولین خود را در آن نگهداری می‌کنید بین 2 تا 8 درجه سانتیگراد باشد.

چالش‌‌‌های حمل انسولین

حمل‌ونقل انسولین بدون چالش نیست و شرکت‌های دارویی هنگام انتقال انسولین به مقصد نهایی با موانع متعددی روبرو هستند، به ویژه در نقاط تحویل در بنادر و فرودگاه‌ها که محموله می‌تواند در معرض شرایط آب و هوایی قرار گیرد، هر گونه اختلال و تأخیر در تحویل و بارگیری محموله انسولین آسیب‌های جانی و مالی زیادی به وجود می‌آورد و مانیتور شرایط دمایی آن در چنین شرایطی، اهمیت زیادی دارد.

زنجیره تأمین انسولین

زنجیره تأمین انسولین ذی‌نفعان زیادی دارد که شامل تولیدکنندگان، توزیع کنندگان، فروشندگان بهداشت و درمان است. زنجیره تأمین با تولید انسولین توسط شرکت‌‌‌های داروسازی شروع می‌شود و با تجویز انسولین توسط پزشکان به پایان می‌رسد.

زنجیره تأمین انسولین بسیار اهمیت دارد؛ زیرا انسولین یک محصول حساس به دما است که برای حفظ اثربخشی باید در محدوده دمایی خاصی ذخیره و حمل شود. انسولین معمولاً در دمای بین 2 تا 8 درجه سانتیگراد ذخیره می‌شود و برای حفظ این محدوده دمایی باید در ظروف عایق حمل شود. هر گونه انحراف از محدوده دمایی توصیه شده می‌تواند باعث از دست دادن انسولین شود که برای افراد دیابتی خطرناک است.

برای اطمینان از حمل‌و‌نقل و ذخیره‌سازی ایمن و کارآمد انسولین، زنجیره تأمین انسولین به انواع فناوری‌ها و فرایندها از جمله دستگاه‌های نظارت بر دما و ثبت کننده دما یا همان دیتالاگر و بسته‌بندی استاندارد متکی است. این ابزارها ذی‌نفعان را قادر‌ می‌سازد تا دما و وضعیت انسولین را در سراسر زنجیره تأمین کنترل کنند و در صورت لزوم اقدامات اصلاحی انجام دهند.

اختلالات زنجیره تأمین

یکی از بزرگ‌ترین چالش‌‌‌های حمل‌ونقل انسولین، اختلال در زنجیره تأمین است. هر گونه وقفه در زنجیره تأمین می‌تواند منجر به تأخیر یا حتی توقف کامل تحویل انسولین شود که می‌تواند عواقب جدی برای افراد دیابتی که برای مدیریت سطح قند خون خود به انسولین وابسته هستند، داشته باشد. اختلالات زنجیره تأمین می‌تواند ناشی از عوامل مختلفی از جمله بلایای طبیعی، بی‌ثباتی سیاسی یا مسائل حمل‌ونقل باشد.

چرخه تولید انسولین

چرخه تولید و حمل‌و‌نقل انسولین یک جزء حیاتی از زنجیره تأمین انسولین است و شامل چندین مرحله می‌باشد تا اطمینان حاصل شود که انسولین در محدوده دمایی توصیه شده قرار دارد و سالم به مقصد مورد نظر می‌رسد.

تولید انسولین

اولین قدم در چرخه تولید انسولین، ساخت انسولین توسط شرکت‌‌‌های داروسازی است. پس از تولید انسولین، بسته‌بندی شده و برای توزیع برچسب گذاری می‌شود.

انسولین در مراکز توزیع

سپس انسولین از سازنده به مراکز توزیع منتقل می‌شود و در آنجا در یخچال نگهداری می‌شود تا آماده ارسال به بیمارستان‌ها یا بیماران شود. در این مرحله، از دستگاه‌‌‌های نظارت بر دما استفاده می‌شود تا اطمینان حاصل شود که انسولین در محدوده دمایی استاندارد قرار دارد.

ارسال انسولین به مقصد نهایی

هنگامی‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌که انسولین آماده ارسال شد، با استفاده از ظروف عایق مخصوص که دمای مورد نیاز را در طول حمل‌و‌نقل حفظ می‌کنند، به مقصد نهایی منتقل می‌شود. اندازه این ظروف می‌تواند از ظروف کوچک برای دوزهای جداگانه انسولین تا ظروف حمل‌و‌نقل بزرگ برای محموله‌‌‌های پک شده، متغیر باشد.

نظارت بر انسولین برای تغییرات دما

در طول حمل‌ونقل، انسولین به طور مستمر و در فواصل زمانی منظم با استفاده از دیتالاگر داده ثبت می‌کند. اگر دما از محدوده استاندارد خارج شود؛ اقدامات اصلاحی انجام می‌شود تا اطمینان حاصل شود که انسولین در محدوده دمایی استاندارد قرار داشته یا اینکه برای استفاده مناسب نیست و باید دور ریخته شود.

ذخیره سازی انسولین

هنگامی‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌که انسولین به مقصد نهایی خود می‌رسد، معمولاً در یخچال نگهداری می‌شود تا زمانی که آماده استفاده شود.

سخن پایانی

با توجه به حساسیت و ارزش دارویی انسولین و نیز حساسیت دمایی بالای آن، مانیتور انسولین در مراحل مختلف زنجیره تأمین امری ضروری است. با وجود چالش‌های مراحل تولید، انبار و حمل‌ونقل، کول‌تگ دیتالاگرهای هوشمند خود را برای پایش مستمر مراحل مختلف تولید و توزیع انسولین ارائه می‌دهد.