نگهداری و حمل نوشابه از کارخانه تا خانه
نوشابه یک نوشیدنی پرطرفدار است که از زمان تولید در کارخانه تا زمانی که برای فروش به سوپر مارکتها و فروشگاهها برسد، مسیر زیادی را طی میکند. پروسه انتقال نوشابه از کارخانه تا دست مصرفکننده بسیار حساس است و لازم است تا اصول مهمی چون نگهداری و حملونقل صحیح در طول مسیر به خوبی رعایت شود تا ضمن حفظ کیفیت محصول، در طعم آن نیز تغییری به وجود نیاید.
در این مقاله قصد داریم به بررسی شرایط استاندارد نگهداری نوشابه بپردازیم و شما را به طور مفصل با نکات نگهداری نوشابه در انبار، تأثیر گرما بر نوشابه، حمل بستههای نوشابه و دلایل ترکیدن نوشابه آشنا کنیم، پس تا انتهای این مطلب با کولتگ همراه باشید.
چرا نگهداری و حمل صحیح نوشابه اهمیت دارد؟
در صنعت غذا و نوشیدنی، نحوه نگهداری و حمل و نقل صحیح و کارآمد محصولات، از اهمیت بسیار بالایی برخوردار هستند. رعایت این موضوع به ویژه در مورد نوشیدنیهایی مانند نوشابه بسیار مهم است چرا که حمل و نقل ایمن علاوه بر نگهداری محصول در بهترین شرایط ممکن، تحویل محصول به مصرف کننده در حالت بهینه را نیز تضمین میکند. در ادامه مهمترین دلایل اهمیت این مسئله را نام میبریم:
- رعایت و حفظ سلامت و بهداشت
- حفظ طعم و کیفیت محصول
- زیبایی و نظم
- حفظ ایمنی و سلامت مصرفکنندگان
- جلوگیری از آسیب رسیدن به بسته بندی
فرایند بسته بندی نوشابه در کارخانه چگونه انجام میشود؟
زمانی که نوشابه به مرحله بستهسازی میرسد، ابتدا توسط دستگاههای پرکن، نوشابه به داخل بطری یا شیشه ریخته میشود و سپس برچسبها به کمک دستگاه لیبلزن بر روی بطریها چسبیده میشوند. در مرحله بعد به وسیله دستگاه درب بند، درب بطریها کاملاً بسته شده و برای مصرف آماده میشوند.
به دلیل تعداد بالای بطریها لازم است تا دستگاه شیرینگ پک نیز در کنار آنها قرار بگیرند و با نایلون پوشانده شوند. بستههای شرینک شده نیز جهت حملونقل عمده از کارخانه، با استفاده از دستگاه استرچ پالت، بستهبندی نهایی میشوند. در نهایت نوشابههای بستهبندیشده باید از مرحله کنترل کیفیت عبور کنند تا ظاهر بطری، میزان گاز نوشابه، طعم و دیگر ویژگیهای کیفی آنها مورد بررسی قرار بگیرد.
دیتالاگر کولتگ پراسس چیست و چه تاثیری در تولید نوشابه دارد؟
کولتگ پراسس یک دیتالاگر آفلاین و بدون نیاز به برق میباشد که از آن برای پایش محصولات در پروسههای دمایی و تولید (پاستورایزر/ استیریلایزر و تونل های انجماد) در محدوده دمایی گسترده استفاده میکنند. این دیتالاگر با نصب در داخل کانتینر، کامیون یخچالدار یا انبار، تغییرات دمایی محیط را در طول کل زنجیره تأمین، از تولید و انبارداری گرفته تا حمل و نقل و رسیدن به دست فروشندگان به صورت
مداوم اندازهگیری کرده و آنها را در حافظه داخلی خود ذخیره میکند.
کولتگ پراسس این امکان را فراهم میکند تا هرگونه نوسان شدید دما که میتواند از دست دادن گاز و افت کیفیت نوشابه را در پی داشته باشد، شناسایی شود و مدیریت لجستیک برای حفظ دمای بهینه بهبود پیدا کند. همچنین در ادامه با مزایای کولتگ پراسس بیشتر آشنا میشویم.
- ذخیره داده تا 32,000 نقطه دمایی
- ساعت داخلی (real-time) با دقت بالاتر از %0.01
- ضدآب و قابل نصب روی دیواره و داخل ظروف کنسروی، پلاستیکی و شیشهای چرخه تولید
- تنظیم فاصله زمانی بین هر دو نقطه اندازهگیری با توجه به حساسیت محصول، از یک ثانیه به بالا
- طول عمر بالا (۱ سال بعد از فعالسازی، ۲ سال انبار)
- انتقال اطلاعات از طریق درگاه NFC
- دسترسی به تنظیمات دیتالاگر و استخراج اطلاعات آن به صورت اختصاصی و توسط نرم افزار رمزگذاری شده
- امکان Reset شدن دیتالاگر تنها با ورود به پنل کاربری CoolLog و خواندن اطلاعات دیتالاگر
- اجرا انواع محاسبات مربوط به PU (Pasteurization Unit) در نرم افزار برای مواد مختلف
بهترین روشهای حمل نوشابه از کارخانه تا انبار توزیع
بهترین روش برای حمل نوشابه استفاده از کامیونهای استاندارد و مسقف است و نحوه چیدن نوشابه در کامیونها باید به گونهای باشد که از نور خورشید، باران یا سرمای شدید در امان بمانند. در مسیرهای طولانی نیز باید از کامیونهای مجهز به تهویه یا سردخانه سبک استفاده شود تا از افزایش دما جلوگیری شود.
برای حمل نوشابه در خودرو نیز لازم است تا چیدمان نوشابهها به صورت ستونی و منظم بر روی هم باشند تا مانع از وارد شدن فشار اضافی بر روی ردیفهای پایینی شوند. همچنین دقت کنید که نباید هیچ گونه فضای خالی بین بار باقی بماند چرا که حرکت زیاد ماشین حمل و نقل ایجاد نشتی، ترکخوردگی و یا کاهش گاز در نوشابه را به همراه دارد.
شرایط استاندارد نگهداری نوشابه در انبارها
در ادامه شرایط استاندارد نگهداری نوشابه در انبار را برای شما شرح میدهیم:
- توجه به نور انبار
با وجود اینکه نوشابهها در انبار مواد غذایی باید از تابش مستقیم نور آفتاب در امان باشند، اما تأمین نور مناسب و کافی برای این انبارها لازم و ضروری است. توصیه میشود بدین منظور از لامپهای فلورسنت استفاده شود؛ زیرا این لامپها علاوه بر تابش خوب نور، مصرف انرژی را نیز کاهش میدهند.
- دما و رطوبت مناسب در انبار
هوای مناسب برای انبار، باید به صورت خشک و خنک باشد و لازم است تا میزان رطوبت در آن به حداقل ممکن برسد. رطوبت در انبار مواد غذایی بسیار خطرناک است و باعث ایجاد فساد در آن میشود. همچنین دمای مناسب برای نگهداری نوشابه باید حدوداً بین ۱۵ تا ۲۵ درجه سانتیگراد قرار بگیرد.
- دسترسی آسان و ایمنی
به منظور جابهجایی آسان با لیفتراک، مسیرهای بین پالتها باید مناسب باشند. همچنین لازم است که انبار ایمن، ضد سرقت و مقاوم در برابر حوادث باشد.
چگونه نوشابه را در فروشگاه یا سوپرمارکت به درستی نگهداری کنیم؟
بهترین روش برای نگهداری نوشابه در فروشگاه یا سوپرمارکتها قرار دادن آنها در یخچالهای صنعتی است. این یخچالها در بازار به نام یخچالهای نوشیدنی نیز نامیده میشوند. همانطور که در مطالب فوق به آن اشاره شد، دمای مناسب برای نگهداری نوشابه گازدار بین ۱۵ تا ۲۵ درجه سانتیگراد است و باید از قرار دادن نوشابه در نزدیکی منابع گرما مانند شوفاژ، اجاق یا پنجرههای آفتابگیر پرهیز کنید.
نکته مهم دیگری که لازم است به آن توجه کنید، جلوگیری از تابش نور مستقیم خورشید به نوشابههاست چرا که نور مستقیم خورشید کیفیت نوشابه را کاهش داده و باعث تغییر رنگ و طعم نوشابه میشود. بدین منظور قفسهها و محل نمایش نوشابه باید به صورت سایهدار و دور از پنجره باشند.
همچنین محیط فروشگاه باید از تهویه مناسبی برخوردار باشد تا گرما و رطوبت به نوشابهها آسیبی وارد نکنند. بهتر است قفسههای بستهبندی شیشهای به دستگاه تهویه مجهز شوند و یا با فاصله از دیوار قرار بگیرند.
شرایط نگهداری نوشابه در خانه
برای حفظ طعم، کیفیت و گاز نوشابه لازم است که به روش صحیح و اصولی نگهداری شوند. بهترین روش جهت نگهداری نوشابه در خانه این است که آن را در محیطی خنک، خشک، دور از تابش نور مستقیم خورشید و منابع گرمایی قرار بدهید.
همچنین باید پس از باز شدن نوشابه درب آن را به خوبی محکم کرده و ببندید تا گاز نوشابه خارج نشود و در نهایت از نگهداری نوشابهها در کنار مواد با بوی قوی اجتناب کنید. نوشابهها به طور دورهای باید از نظر نشتی یا آسیب بررسی شوند تا طعم خوب آنها همیشه باقی مانده و حفظ شوند.
نکات مهم برای جلوگیری از ترکیدن نوشابه
حبابهای درون نوشابه از کربن دی اکسید تشکیل شدهاند و علت گازدار ماندن نوشابه به طراحی قوطی آن مربوط میشود؛ زیرا طراحی آن به گونهای است که گاز کربندیاکسید نمیتواند درون مایع حل بشود. در صورتی که در بطری یا قوطی باز شود، فشار داخل آن کم شده و دیاکسیدکربن همراه مایع نیز خارج میشود.
فشار موجود در داخل قوطی باعث میشود تا مولکولهای گاز از مایع جدا نشوند، اما اگر بطری را تکان دهید، جداسازی مولکولها از یکدیگر افزایش یافته و حبابها نیز بیشتر میشوند. به منظور جلوگیری از ترکیدن نوشابه باید قوطی را برای مدتی به صورت ثابت نگه دارید تا حبابها بنشینند. همچنین میتوانید دمای آن را نیز کاهش دهید؛ زیرا با افزایش دما، میزان فعالیت مولکولهای گاز بیشتر شده و به سرعت خارج میشوند.
آیا تکان دادن نوشابه باعث آسیب میشود؟
تکان دادن شدید بطری نوشابه باعث میشود تا گاز CO2 موجود در آن به سرعت از محلول جدا و به صورت حباب از آن خارج بشود؛ بنابراین توصیه میشود در زمان حمل و جابهجایی بطری، آن را با آرامی در دست بگیرید و به هیچ عنوان آن را تکان ندهید؛ زیرا تکان خوردن نوشابه باعث کف کردن یا ترکیدن نوشابه میشود.
بهترین روش باز کردن نوشابه بدون ریختن و کف کردن
روشهای زیادی برای باز کردن نوشابه وجود دارد پیش از اینکه با بهترین روش باز کردن نوشابه آشنا شویم لازم است تا نکات مهمی را در این خصوص رعایت کنید. نوشابههای گازدار را به هیچ عنوان تکان ندهید؛ زیرا لرزشهای کوچک نیز موجب کف کردن و ریختن نوشابه میشوند. سپس دقت کنید که درب بطری یا قوطی به آرامی باز شود تا فشار گاز درون آن به تدریج به بیرون منتقل شود.
برای باز کردن درب بطری از وسایلی مانند درب باز کن، قاشق، چنگال و یا انبر دست استفاده کنید و یا حتی میتوانید از لبه میز نیز کمک بگیرید. همچنین ازآنجا که گرما باعث انبساط فلز میشود، با گرم کردن لبه در بطری، باز کردن بطری آسانتر میشود. با استفاده از شعله فندک به مدت چند ثانیه، لبه بطری گرم شده و سپس بلافاصله باز میشود.
اشتباهات رایج در نگهداری و حمل نوشابه
خطاهای رایج در نگهداری و حمل نوشابه در بیشتر موارد کاهش شدید کیفیت، از دست رفتن گاز و تغییر طعم نوشابه را به همراه دارد. یکی از این خطاها قرار دادن نوشابه در معرض نور مستقیم خورشید است؛ چرا که تابش نور شدید خورشید باعث میشود تا برخی مواد تشکیلدهنده موجود در نوشابه تخریب شده و طعم آن تغییر کند.
همچنین نگهداری نوشابه در دمای بالا و یا در مجاورت منابع گرمایی، اشتباه رایج دیگر نگهداری و حمل نوشابه است، زیرا دمای بالا منجر به تسریع واکنشهای شیمیایی شده که این مسئله موجب کاهش گاز نوشابه و به دنبال آن تغییر طعم نوشابه میشود.
چیدمان نادرست در انبار یا خودرو، فشار روی بستههای نوشابه، آسیب دیدن بطریها و قوطیها و نگهداری نوشابه در کنار موادی که بوی قوی دارند (مانند مواد شیمیایی)، باعث تغییر طعم نوشابه میشوند.
نقش کولتگ پرو در حمل و نقل نوشابه
از آنجایی که کولتگ پرو برای حمل و نقل کالاهای حساس به دما همانند نوشابه کاربرد دارد و میتواند بدون نیاز به برق و اینترنت (آفلاین)، نقاط دمایی را در حافظه داخلی خود ذخیره کند، به عنوان دستگاه ثبت کننده خودکار دما و رطوبت در کنار نوشابهها داخل کامیون یا کانتینر قرار میگیرد تا در تمام طول مسیر شرایط محیطی را پایش و ثبت کند.
همانطور که گفته شد، نوسانات شدید دما میتواند بر طعم، گاز، و حتی ایمنی نوشابهها (مانند خطر ترکیدن در دمای بسیار بالا) تأثیرگذار باشد، این دیتالاگر هرگونه خروج از محدودههای دمایی مجاز را ثبت کرده و اطلاعات لازم آن را به تولیدکنندگان و شرکتهای حمل و نقل منتقل میکند تا گزارش کاملی از وضعیت محیطی محموله تهیه کنند. در ادامه با برخی از مهمترین و رایجترین مزایای کولتگ پرو بیشتر آشنا میشویم.
- دارای استاندارد CE
- ذخیره داده از 2,000 تا 10,000 نقطه دمایی
- بسته بندی ضدآب (دارای استاندارد IP57)
- ساعت داخلی (real-time) با دقت بالاتر از %0.01
- طول عمر بالا (۱ سال بعد از فعالسازی، ۲ سال انبار)
- انتقال اطلاعات از طریق درگاه NFC
- قابلیت فعالسازی، غیر فعال کردن و خواندن اطلاعات با تلفن همراه
- دارای ابعاد مینیاتوری و قابل نصب روی بستهبندی اولیه محصول تا کانتینرهای حمل
- تنظیم فاصله زمانی بین هر دو نقطه اندازهگیری با توجه به حساسیت محصول، از یک ثانیه به بالا
- دسترسی به تنظیمات دیتالاگر و استخراج اطلاعات آن به صورت اختصاصی و توسط نرمافزار رمزگذاری شده
- امکان Reset شدن دیتالاگر تنها با ورود به پنل کاربری CoolLog و خواندن اطلاعات دیتالاگر
تاثیر کولتگ ایزی در حمل و نقل نوشابه
کولتگ ایزی یکی دیگر از دیتالاگرهایی است که برای حمل و نقل و صادرات و واردات محصولات حساس به دما از جمله نوشابه کاربرد دارد و میتواند نقاط دمایی را در فاصله زمانی مشخص، بدون نیاز به برق و اینترنت (آفلاین) در حافظه داخلی خود ذخیره کند. حمل و نقل نوشابه با کمک این دیتالاگر به این صورت میباشد که پیش از بارگیری این دیتالاگر را در کنار بستههای نوشابه داخل وسیله حمل قرار میدهند تا دما و شرایط محیطی را در طول مسیر به صورت مستمر پایش و ثبت کنند.
کولتگ ایزی این امکان را برای تولیدکنندگان فراهم میکند تا سلامت و کیفیت محصول را تضمین کرده و در صورت بروز نوسانات دمایی، منبع مشکل را شناسایی کرده و اقدامات لازم را برای برطرف کردن آن انجام دهند. همچنین در ادامه برخی دیگر از مزیتهای این دیتالاگر را به شما معرفی میکنیم.
- دارای استاندارد CE
- ذخیره داده تا هزار نقطه دمایی
- امکان ذخیره سازی ابری داده
- سهولت در دریافت و مشاهده اطلاعات
- بسته بندی ضدآب (دارای استاندارد IP57)
- ساعت داخلی (real-time) با دقت بالاتر از %0.01
- طول عمر بالا (۱ سال بعد از فعا ل سازی، ۲ سال انبار)
- گزارش گیری در بستر وب بدون نیاز به نصب نرم افزار
- ایجاد دسترسی عمومی یا محدود به مقادیر اندازه گیری شده سنسور
- دارای ابعاد مینیاتوری و قابل نصب روی بسته بندی اولیه محصول تا کانتینرهای حمل
- تنظیم فاصله زمانی بین هر دو نقطه اندازهگیری با توجه به حساسیت محصول، از یک ثانیه به بالا
- امکان خاموش و روشن کردن دستی و یا اتوماتیک دیتالاگر با توجه به نیاز مصرف کننده و برای امنیت بیشتر و جلوگیری از تخلف
سخن پایانی
در این بخش شما را به طور مفصل با نگهداری و حمل نوشابه و انتقال آنها از کارخانه تا به دست مصرف کننده، آشنا کردیم و مواردی چون نکات حمل نوشابه برای فروشگاهها، نگهداری نوشابه، حمل، بستهبندی نوشابه و دمای مناسب نوشابه را بررسی کردیم. از اینکه تا انتهای این مقاله ما را همراهی کردید از شما قدردانی میکنیم.
سوالات متداول
در ادامه شما را با برخی از پرسش و پاسخهای رایج مربوط به نگهداری نوشابه آشنا میکنیم.
1. بهترین دما جهت نگهداری نوشابه گازدار چقدر است؟
بهترین دما برای نگهداری نوشابه گازدار باید بین 15 تا 25 درجه سانتی گراد باشد.
2. چرا نگهداری نوشابه در دمای مناسب اهمیت دارد؟
زیرا دمای بالا منجر به از دست رفتن گاز نوشابه و تغییر طعم آن میشود.
3. چگونه میتوان از کف کردن نوشابه در زمان باز کردن آن جلوگیری کرد؟
نوشابه را به هیچ وجه تکان ندهید. همچنین درب نوشابه باید به آرامی باز شود تا فشار گاز درون آن به تدریج آزاد شود.
4. آیا میتوان نوشابه را کنار موادی که بوی قوی دارند، نگهداری کرد؟
خیر، بوهای قوی باعث تغییر طعم نوشابه میشوند؛ بنابراین لازم است تا از یکدیگر دور بمانند.
5. بهترین روش برای حمل نوشابه توسط مشتری چیست؟
برای حمل نوشابه باید بطری یا قوطی آن به صورت عمودی و بدون تکان دادن حمل شود و یا میتوانید که آن را درون کیسه یا جعبه مناسب بگذارید.